Recull de premsa de les notícies publicades arran de la roda de premsa del 11/10/13: presentació del Manifest per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme

Redactat per admin el 12 f, 2013 Categories: General

Recull de premsa de les notícies publicades arran de la roda de premsa de la presentació del Manifest per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme, que va tenir lloc l’11 d’octubre de 2013 al Col.legi de Periodistes de Catalunya.

 

http://www.ara.cat/premium/politica/Entitats-preveuen-denunciar-banalitzacio-nazisme_0_1009099150.html
Agències
acn

10.10.2013 – 17.56 h
Diferents entitats signen un manifest per actuar contra l’equiparació dels catalans amb els nazis
Estudiaran la possibilitat d’emprendre accions legals contra aquelles persones que banalitzen aquesta ideologia

ACN · ID 728391

Barcelona (ACN).- La Fundació Catalunya Fons, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la Comissió per la Dignitat han impulsat amb 20 entitats més el manifest ‘Per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme’. Aquesta iniciativa neix “en un context dominat per l’elevada freqüència d’atacs verbals vexatoris que equiparen els ciutadans de Catalunya amb nazis i hitlerians”. Han denunciat que aquestes declaracions no només s’han fet en les xarxes socials sinó que també s’han realitzat des de ”tribunes públiques per part de persones que tenen o han tingut un paper institucional o públic”. A més, s’estudiarà la possibilitat d’emprendre accions legals contra aquestes persones que “insulten”.

La presidenta de la Fundació Catalunya Fons, Xesca Oliver, el representant de l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, Robert Sabata, i el portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, han presentat aquest dijous el manifest que pretén actuar d’una forma “efectiva, contundent i clara” sobre el que consideren “un atac a la dignitat i sobretot a la memòria històrica de Catalunya”.

Un dels objectius del manifest, a part de denunciar aquestes banalitzacions que “inciten l’odi cap als catalans”, és com ha explicat Sabata, “actuar conjuntament entre les entitats ja que com hem vist, el Govern no pretén aturar aquestes campanyes”.

“Quan es banalitza el nazisme, s’està anul·lant el record històric del que va ser, s’està oblidant el que va ser el passatde molts països” ha denunciat Sabata. Per això, ha demanat que la societat civil actuí davant d’aquests “insults” ja que el govern “no actua mai davant d’aquests casos”, ha reiterat.

A banda de donar suport públicament al manifest, les actuacions es concretaran amb mesures de caire ciutadà, mesures administratives i mesures judicials, tant per la via civil com la penal.

Per això, les entitats disposen d’un protocol d’actuació a partir del qual cada entitat rebrà la informació sobre el fet considerat lesiu i l’acció jurídica proposada per tal de que els seus òrgans interns decideixin si s’afegeix a l’acció.

A més, una de les finalitats de la iniciativa és actua en la mateixa direcció de la Decisió marc de la Unió Europea (2008/913/JAI del consell), de 28 de novembre de 2008, que obliga a l’Estat espanyol a legislar per perseguir conductes incloses en l’anomenat discurs de l’odi i la trivialització del nazisme.

Al final del seu comunicat, totes les entitats es comprometen a actuar, conjuntament, amb totes les eines del sistema democràtic, encetant accions judicials en defensa de la ciutadania, donant suport a particulars, entitat i col·lectius afectats per aquestes mostres d’odi i menyspreu, i estimulant les institucions públiques a donar suport a aquestes demandes.

Les 20 entitats que han ajudat a la redacció del document són: Acció Cultural del País Valencià, Amical de Mauthausen i altres camps, Ara o mai, CADCI, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), Catalunya diu prou, CCOO de Catalunya, CGT, CIEMEN, Comissió de Defensa ICAB, Fundació Congrés de Cultura Catalana, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Intersindical-CSC, la Xarxa d’Entitats, Obra Cultura Balear, la Plataforma pel Dret a Decidir, la Plataforma per la Llengua, SOS Racisme, UGT Catalunya, USTEC.

A partir d’aquest dijous s’obre un període d’adhesions per tal que es puguin sumar al manifest aquelles entitats i ajuntaments que ho desitgin.

 

Europapress

CONTRA LA “BANALIZACIÓN”

CATALUNYA.-Entidades civiles iniciarán acciones judiciales contra quienes equiparen Catalunya y nazismo

BARCELONA, 10 Oct. (EUROPA PRESS) -

Más de 20 entidades civiles de Catalunya han presentado este jueves un protocolo por el que se comprometen a iniciar acciones judiciales contra los que equiparen Catalunya y nazismo o banalicen el fascismo, el Holocausto, el nacionalsocialismo y el resto de regímenes totalitarios.

En rueda de prensa en el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Robert Sabata,de la Asociación Catalana para la Defensa de los Derechos Humanos, ha asegurado que desde la sociedad civil han decidido tomar la iniciativa ante la “pasividad” delos cuerpos de seguridad, el ministerio fiscal y las administraciones públicas.

El manifiesto que han redactado diagnostica que “últimamente se están incrementando el nombre y la gravedad de los ataques verbales, de carácter agresivo, vejatorio y ofensivo” contra los ciudadanos de Catalunya, entidades y sus dirigentes políticos, y citan como ejemplo el ataque de un grupo de extrema derecha contra la Librería Blanquerna –sede de la Generalitat en Madrid– durante la pasada Diada.

“Se nos acusa de ser racistas, fascistas e incluso nazis y hitlerianos por el hechode aspirar a la soberanía de nuestra nación”, ha lamentado, por lo que llevarán a los tribunales textos periodísticos, declaraciones públicas, textos y actos donde se equipare a los catalanes o a sus demandas con el totalitarismo.

Aseguran que la banalización del nazismo y el resto de totalitarismos es “vejatorio” para cualquier ciudadano, especialmente para las víctimas del Holocausto judío y el Prorrajmos gitano, y cualquier acto de este tipo que tenga lugar en los territorios de habla catalana lo llevarán a los tribunales.

Los firmantes quieren que ahora los plenos municipales aprueben mociones donde se arremeta contra la banalización del nazismo y también pretenden incrementar el número de entidades adheridas al texto.

“Interpondremos demandas civiles por vulneración del derecho al honor”, ha explicado Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat, mientras que la presidenta de la Fundació Catalunya Fons, Xesca Oliver, ha lamentado que desde medios de comunicación y tribunas públicas se permitan difundir este tipo demensajes.

Han promovido este manifiesto la Fundació Catalunya Fons, la Asociación Catalana para la Defensa de los Derechos Humanos y la Comisión de la Dignidad, y suscriben el texto los sindicatos UGT, CC.OO. de Catalunya, USTEC, Intersindical-CSC y CGT, y entidades como el Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), la Obra Cultural Balear (OCB) y Acció Cultural del País Valencià.

También apoyan el escrito el Ciemen, la comisión de defensa del Colegio deAbogados de Barcelona, Amical de Mauthausen y de otros campos de exterminio, Plataforma per la Llengua, Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), Fundació Congrés de Cultura Catalana, SOS Racisme, La Xarxa d’Entitats, Ara o mai y el Cadci.

 

EFE

CAT-MANIFEST NAZISME

Vint entitats anuncien accions legals contra la banalització del nazisme

Barcelona, 10 oct. (EFE).- Una vintena d’entitats estudien prendre accions legals contra la banalització del nazisme davant el que consideren una “incitació a l’odi” i un “atac a la memòria històrica”.

Les actuacions es concretaran en accions ciutadanes, mesures administratives i mesures judicials, tant per la via civil com per la penal i es finançaran a través d’una campanya de micromecenatge.

Les associacions, entre les quals es troben SOS Racisme, La Xarxa, l’Institut d’Estudis Catalans, CCOO Cat o UGT Cat, han signat el manifest “Per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme” amb el qual denuncien “un context dominat per l’elevada freqüència d’atacs verbals vexatoris” que equiparen els catalans amb “nazis i hitlerians”.

El manifest ha estat impulsat per la Fundació Catalunya Fons, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la Comissió per la Dignitat.

En declaracions a l’agència EFE, l’advocat i portaveu de les entitats impulsores, Robert Sabata, ha denunciat la inhibició de la judicatura espanyola i del Ministeri Fiscal espanyol davant el “discurs de l’odi”, especialment en un país “on el feixisme mai va ser vençut de forma contundent, amb les armes”.

“És sorprenent que això passi precisament a Espanya, on no s’han tancat moltes ferides”, ha afegit, i ha sostingut la necessitat d’un reforma en el Codi Penal per evitar aquesta “trivialització” que també atempta contra les “víctimes” del nazisme.

Les entitats signatàries han obert un període d’adhesions perquè les associacions que ho desitgin puguin sumar-se a la iniciativa. EFE